Ebzárlat és legeltetési tilalom

Tájékoztatom Gádoros nagyközség lakosságát, hogy a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Gádoros közigazgatási területére a rókák veszettség elleni szájon át történő immunizálása miatt 2018 szeptember 29. napjától 2018 október 20. napjáig terjedő időszakra

ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

A zárlat alá vont helyen az alábbi szabályok lépnek életbe:

  1. Tartási helyén minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy a kihelyezett csalétek-vakcinával ne érintkezhessenek.
  2. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  3. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.
  4. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
  5. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  6. A Települési Önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogása iránt intézkedni. Az ebzárlat tartama alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni.
  7. A jelzett időszakban a település közigazgatási területén a legeltetés tilos.

Amennyiben rendkívüli esemény történik (véletlen vagy szándékos emberi érintkezés a vakcinával) azt a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályához (5900 Orosháza, Szabadság tér 3. sz. Telefonszám: 06-68-510-650) és a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályához (5900 Orosháza, Szabadság tér 3. sz. Telefonszám: 06-68-417-283 vagy annak Mezőkovácsházai Kirendeltségéhez 5800 Mezőkovácsháza, Hősök tere 1. sz. Telefonszám: 06-68-381-144) haladéktalanul be kell jelenteni.

Amennyiben az alkalmazott csalétek-vakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba, nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Amennyiben a vakcinázott területen vadon élő és/vagy háziállat elhullott tetemét fellelik, annak érintetlenül hagyása mellett haladéktalanul értesíteni kell a területileg illetékes hatósági állatorvost vagy a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot.

Gádoros, 2018. szeptember 28.