TOP-4.2.1-15-BS1-2016-00035 – Gondozási Központ

 

 

 

 

 

 

Projekt bemutatása

Projekt címe, azonosító száma:

„Gondozási központ eszközfejlesztése Gádoroson című, TOP-4.2.1-15-BS1-2016-00035 azonosító számú” projekt.

Projekt tervezett, elszámolható összköltsége: 8.043.020 Ft.

Kedvezményezett: Gádoros Nagyközség Önkormányzata
Támogatási mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 01. 31.

Konzorciumi partner: Békés Megyei Önkormányzati Hivatal
Projekt rövid műszaki, szakmai tartalma:

A projekt célja:

A Gondozási Központban működő Idősek Klubja 1985-ben került átadásra. Az akkori elvárások, igények és lehetőségek szerint lett az Intézmény berendezve, felszerelve. Azóta eltelt idő alatt csak a legszükségesebb eszközök, berendezések kerültek cserére. A technikai fejlődést az Intézmény nem tudta követni. Így a jelenlegi állapota miatt felújításra szorul. Az épület bútorzata régi, elhasználódott, a mai kor elvárásának nem megfelelő (pl. a pihenő szobai heverők, könyvespolcok, székek, asztalok, irodai bútorok). Az eszközök hiányosak, nem esztétikusak (pl. konyhai eszközök: tányérok, poharak, tálak, evőeszközök). A technikai felszerelés: CD-lejátszó, számítógép nincs ami segítené a klubtagok szórakozását, információ szerzését. (pl. Internet sarok kialakítása)

A pályázat megvalósításával szebb, modernebb körülmények között zajlanának a klubfoglalkozások, lehetőség lenne tartalmasabb programok megrendezésére. A házi gondozásban elengedhetetlen a gondozónők számára jó minőségű kerékpárok beszerzése, hiszen naponta több km utat kell megtenniük, mire minden gondozottat végigjárnak. A régi kerékpárok folyamatos javításra szorulnak. A Gondozási Központon belül egy udvarban helyezkedik el az Idősek Klubja, Az itt időt töltő időseknek a mindennapi szükségletükhöz és egészségükhöz hozzátartozik a levegőn való tartózkodás. Így az épületek környékét és udvarát, ha kerti bútorokkal tudnánk felszerelni, akkor a környezet szebb és élhetőbb lenne. A projekt keretében beszerzendő eszközök mind a gádorosi Gondozási Központ nappali ellátáshoz, valamint az intézmény által biztosított házi segítségnyújtáshoz biztosítja a szolgáltatások színvonalának fenntartását és a minőségi, életszínvonalat javító szolgáltatások elérhetőségét a településen. A nappali ellátás és a házi segítségnyújtás esetén is olyan idős emberek ellátását végezzük, akik egészségi állapotuk, vagy idős koruk miatt mentális és szociális támogatásra szorulnak; önmaguk ellátására csak részben képesek. Olyan nyugdíjas emberek, akik sokszor egyedül élnek, és már nem képesek önmagukról teljes mértékben gondoskodni; nem tudnak egyedül étkezni, tisztálkodni, a ruháikat kimosni.

A projekt keretében beszerzendő eszközök mind azt a célt szolgálják, hogy továbbra is megfelelően működjön az ilyen magasabb szükségletű személyek ellátása, életkörülményeik javítása, fizikai és mentális hanyatlásuk növekedésének csökkentése. A megvalósítani kívánt szociális szolgáltató struktúra, lehetőséget biztosít 30 fő nappali ellátására, továbbá 27 főnek házi segítségnyújtás igénybevételére.

A tervezett szakmai struktúrához szükséges tárgyi feltételek biztosítását a beszerzendő eszközök jelentik, kerékpárok, vérnyomásmérők, vércukorszint mérők, ebédlő asztalok, székek, könyvespolcok, irattartó szekrény, fotelek, heverők, kanapék, konyhabútorok, infokommunikációs eszközök (tévék, dvd lejátszók, számítógép, cd lejátszó), konyhai eszközök, edények, valamint kerti bútorok. Kerékpárok beszerzésének szükségességét a segítésben résztvevők mobilitásának növelése hívta életre.

A nappali ellátást és a házi segítségnyújtást is idős emberek veszik igénybe, akiknél szinte minden esetben előfordulnak vérnyomásproblémák és/vagy a cukorbetegség valamilyen típusa. Ezért elengedhetetlenül fontos új vérnyomásmérők és vércukorszint mérők beszerzése, hiszen a folyamatosa ellenőrzéssel biztosítható a normális életminőség és megelőzhetőek az ilyen jellegű betegségek miatti komoly beavatkozások. A nappali ellátás lehetőséget nyújt a napközbeni tartózkodásra, amihez a megfelelő intézményi körülményeket meg kell teremteni. A bútorok, székek, asztalok folyamatos használata következtében zajló amortizáció jelentősen befolyásolja a szolgáltatásra rászoruló jóllétét, ezért szükséges a bútorok, székek, egyéb ülőalkalmatosságok (heverő, kanapé), függönyök, plédek, stb. beszerzése, cseréje. A közösségi élmény megélésének megfelelő környezet kialakítása a kültérben ugyanúgy fontos; jó idő esetén minél több időt tudjanak eltölteni szabad levegőn kényelmes környezetben. Ehhez járul hozzá a projekt keretében beszerzésre kerülő kerti bútorok, kerti padok, asztalok és székek. A nappali ellátás lehetőséget biztosít az ellátottak számára, hogy társaságban legyenek, társaloghassanak másokkal.

A projekt megvalósulásával, azaz a helyi szociális alapszolgáltatás fejlesztésével javulni fog az alapellátás minőségi feltételei. A projekt keretében beszerzésre kerülő eszközök, mindennapi használati tárgyak, infokommunikációs eszközök a gádorosi Gondozási Központ szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztését jelenti, mely feltétele annak, hogy az elsősorban társadalmi leszakadással veszélyeztetett csoportok helyzetét javítsa, életminőségét pozitív irányban befolyásolja.