Gádoros Turizmusa


Az Alföldön elhelyezkedő községünkbe ellátogató turista  kellemesen töltheti el idejét. A falu rendezett, tiszta virágos, zöldövezetekkel tarkított környezete csendes, nyugodt pihenést biztosít az ide érkezők számára. Emlékműveink, parkjaink megtekintése a tartalmas kikapcsolódást teszik lehetővé.

Gádoroson elidőzők számára elsőként a Római Katolikus Templom épületét érdemes felkeresni. Szauer Alajos /1874-1905/ plébános volt az, aki megszervezte a templom építését, Macsán György építész tervei alapján. 1890. szeptember 09-én tették le az alapkövet, majd 1891. szeptember 08-án, Mária születésének napján az elkészült templomot az akkori nagyváradi püspök felszentelte. A főoltár a két mellékoltár és a szószék neogótikus stílusban készült. Az épület Fekete István mester keze munkája. Az orgonát 1893-ban a budapesti belvárosi templomból vásárolták.

A templom előkertjében került elhelyezésre a II. világháborúban elesett katonák emlékműve, melyet 1989-ben Bordás Tibor szobrászművész készített a község felkérése alapján. Az emlékhely megvalósításához szükséges összeget a lakosság közadakozással gyűjtötte össze. Figyelemre méltó a Fő utcán található Gondozási Központ és a volt Könyvtár épülete is. Az ÖNO egy folyamatosan bővülő épület-együttessel rendelkezik. Az intézmény az idős emberek számára megfelelő környezetet, ellátást, kényelmet biztosít. A községi Könyvtár pedig készséggel áll az ellátogató vendégek szolgálatára.

Sétánkat folytatva a Kossuth utcán elérkezünk a Turul-emlékműhöz, melyet az I. világháborúban elesett 135 gádorosi katona tiszteletére emeltek. A 135 hős nevét tartalmazó tábla később került a talapzatra. A Kossuth utcán tovább haladva a dr. Hidasi László kerthez 4. juthat az ide látogató. Az egykori nagyra becsült doktorunk mellszobra nyitja meg a kertet.A torjai székely emberekkel kötött barátság szimbóluma  a székely kapu, mely alatt átsétálva a Polgármesteri Hivatal épületéhez, valamint az 1999-ben felavatott emlékműhöz visz tovább utunk. A gádor alakú emlékmű az 1848-49-es forradalom és szabadság harcra emlékezteti az előtte elhaladókat.

Justh Zsigmond Művelődési Ház is itt helyezkedik el. Az épület nevét a fiatalon elhunyt szenttornyai íróról kapta. Justh Zsigmond síremléke a gádorosi új temetőben tekinthető meg.

Szintén egy kiemelkedő személyiségről kapta nevét a Némann Valéria Általános Iskola – 2012 óta Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola. A tekintélyt megérdemlő tanárnő nyughelye a helyi új temetőben található. A községnek két impozáns épülete van, melyek közül a Posta az általános iskola központi létesítménye mellett foglal helyet. A másik, a Békés Takarék objektuma pedig a Hétvezér parkon át tett sétával közelíthető meg. Az érdeklődők számára megtekintésre érdemes még a Kossuth utcai „gesztenyés” játszótér modern, a kor szellemének megfelelő fa játékaival, valamint a református és az evangélikus templomok épületei. Felkereshető még a temetőben kialakított Vértanúk Ligete, Udvardi Kossuth Lászlóné és Baross Károly neves személyiségeink síremléke is. A kisebb túrára vállalkozók számára a falu határában található Werner kastély és szépen kialakított parkja kellemes pihenést nyújthat. Aki nyugodt pihenésre és csendes, szép környezetre vágyik, keresse fel településünket, vegye igénybe a falu nyújtotta szolgáltatásokat, ismerje meg a vidéki élet szépségeit!