Beszoktatás

A beszoktatás

Az első találkozás az óvodával minden gyermek esetében alapvetően befolyásolja az óvodához fűződő viszonyát, éppen ezért körültekintést, türelmet, gyengédséget igényel a családból közvetlenül óvodába kerülő gyerekek beszoktatása. Először családlátogatás kapcsán, otthonukban találkozunk a kisgyerekekkel. Óvodába lépéskor ismerősként üdvözölhetjük egymást.

Vannak szülők, akik szívesen vesznek részt ebben a folyamatban. Azon túl, hogy a gyermekük számára is biztosítják a lelki egyensúlyt, betekintést nyernek az óvoda életébe , és ezáltal jobban megbecsülik az ott folyó nevelőmunkát. Ez a közös indulás alapja is lehet a folyamatos, őszinte együttműködésnek.

A gyermekek jó közérzetéhez a felnőttek testközelségére is szükség van. Ezért sokat játszunk ölbeli játékot, lovagoltatót, cirógatót, simogatót. nem csak ölbe vesszük, babusgatjuk őket, hanem megtanítjuk az alapvető egészségügyi szokásokra is, mint például helyes wc használat, fogápolás, öltözködés, környezetünk rendben tartása.

(Süni csoport, Csiga csoport)

 

Amit még fontos tudni a beszoktatásról és az óvodaérettségről

Az óvodaérettséget akkor éri el a kisgyermek, ha rövidebb hosszabb ideig el tud szakadni az anyától, ez a beszoktatás időszakában mutatkozik meg legelőször.

A leválási szorongás elviselésében a belsővé váló és mindig felidézhető anya képe segít a picinek. Ha a gyermek belső világa nem szilárdult meg, a gyermek teljes kétségbeeséssel éli meg az anya távollétét, és nem képes a körülötte zajló játékokra, tevékenységekre figyelni. De a szülő különböző módszerekkel, például anyás beszoktatással vagy konzultációval segítheti a leválást. ha a szülő bent van a csoportban, a gyermek biztonságban érezheti magát és kíváncsi lesz a játékokra, a pajtásokra. Az óvodai tartózkodási idő folyamatos növelésével, következetes és biztonságos légkörben a gyermek egy idő után már nem igényli majd az anya állandó jelenlétét, hiszen az önállóság elérése egyre áhítottabb lesz számára.

( Mókus csoport)