Turizmus

Polgármesteri köszöntő

Tisztelettel köszöntöm a Gádorosi Honlap, érdeklődő olvasóit! Kérem kísérjék figyelemmel a Községünkben történő kulturális, szórakoztató és sporteseményeket, illetve gazdasági és környezeti változásokat.  A 3800 fős településen élők fő megélhetési forrása a mezőgazdaság. Az infrastruktúra, a csatornázás, megoldott. Az ideérkező vendégek kipihenhetik a hétköznapok fáradságát, testi-lelki, szellemi felüdülést találnak itt, közelebb kerülnek az érintetlen természethez. Amennyiben “barangolása” során felkeltettük érdeklődését,

 SZERETETTEL VÁRJUK, LEGYEN A VENDÉGÜNK!

Maronka Lajos
polgármester

Látnivalók
Az Alföldön elhelyezkedő községünkbe ellátogató turista  kellemesen töltheti el idejét. A falu rendezett, tiszta virágos, zöldövezetekkel tarkított környezete csendes, nyugodt pihenést biztosít az ide érkezők számára. Emlékműveink, parkjaink megtekintése a tartalmas kikapcsolódást teszik lehetővé.
Gádoroson elidőzők számára elsőként a Római Katolikus Templom épületét érdemes felkeresni. Szauer Alajos /1874-1905/ plébános volt az, aki megszervezte a templom építését, Macsán György építész tervei alapján. 1890. szeptember 09-én tették le az alapkövet, majd 1891. szeptember 08-án, Mária születésének napján az elkészült templomot az akkori nagyváradi püspök felszentelte. A főoltár a két mellékoltár és a szószék neogótikus stílusban készült. Az épület Fekete István mester keze munkája. Az orgonát 1893-ban a budapesti belvárosi templomból vásárolták.
A templom előkertjében került elhelyezésre a II. világháborúban elesett katonák emlékműve, melyet 1989-ben Bordás Tibor szobrászművész készített a község felkérése alapján. Az emlékhely megvalósításához szükséges összeget a lakosság közadakozással gyűjtötte össze. Figyelemre méltó a Fő utcán található Könyvtár és Gondozási Központ épülete is. Az ÖNO egy folyamatosan bővülő épület-együttessel rendelkezik. Az intézmény az idős emberek számára megfelelő környezetet, ellátást, kényelmet biztosít. A községi Könyvtár pedig készséggel áll az ellátogató vendégek szolgálatára.
Sétánkat folytatva a Kossuth utcán elérkezünk a Turul-emlékműhöz, melyet 1940-ben az I. világháborúban elesett 135 gádorosi katona tiszteletére emeltek. A 135 hős nevét tartalmazó tábla később került a talapzatra. A Kossuth utcán tovább haladva a dr. Hidasi László kerthez 4. juthat az ide látogató. Az egykori nagyra becsült doktorunk mellszobra nyitja meg a kertet. A torjai székely emberekkel kötött barátság szimbóluma  a székely kapu, mely alatt átsétálva a Polgármesteri Hivatal épületéhez, valamint az 1999-ben felavatott emlékműhöz visz tovább utunk. A gádor alakú emlékmű az 1848-49-es forradalom és szabadság harcra emlékezteti az előtte elhaladókat. A Justh Zsigmond Művelődési Ház is itt helyezkedik el. Az épület nevét a fiatalon elhunyt szenttornyai íróról kapta. Justh Zsigmond síremléke a gádorosi új temetőben tekinthető meg.
Szintén egy kiemelkedő személyiségről kapta nevét a Némann Valéria Általános Iskola – 2012 óta Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola. A tekintélyt megérdemlő tanárnő nyughelye a helyi új temetőben található. A községnek két impozáns épülete van, melyek közül a Posta az általános iskola központi létesítménye mellett foglal helyet. A másik, a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet objektuma pedig a Hétvezér parkon át tett sétával közelíthető meg. Az érdeklődők számára megtekintésre érdemes még a Béke téri játszótér modern, a kor szellemének megfelelő fa játékaival, valamint a református és az evangélikus templomok épületei. Felkereshető még a temetőben kialakított Vértanúk Ligete, Udvardi Kossuth Lászlóné és Baross Károly neves személyiségeink síremléke is. A kisebb túrára vállalkozók számára a falu határában található Werner kastély és szépen kialakított parkja kellemes pihenést nyújthat. Aki nyugodt pihenésre és csendes, szép környezetre vágyik, keresse fel településünket, vegye igénybe a falu nyújtotta szolgáltatásokat, ismerje meg a vidéki élet szépségeit!