Értesítés mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés bejelentési kötelezettségről

Tájékoztatom, hogy – az időjárási viszonyok figyelembevételével – a környezetünkben lévő gazdák és a mezőgazdasági gazdálkodó egységek számára a nyári időszak tűzvédelmi szempontból legveszélyesebb munkafolyamatai a szemes termény betakarítási és a szárítási munkák ideje jön el.

A nyári betakarítási munkák elvégzése nagy igénybevétel a mezőgazdaság területén dolgozóknak. A nehéz munka mellett e tevékenység igen tűzveszélyes, amelyre kellő körültekintéssel lehet csak felkészülni, ezért különösen fontos a betakarítási munkálatokban részt vevő erőgépek tűzvédelme, az aratásra vonatkozó szabályok ismerete, betartása.

Tájékoztatom továbbá, hogy 2015. március 5-én lépett hatályba az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (a továbbiakban: OTSZ), amely a korábbi rendelkezéstől eltérően szabályozza a betakarítást megelőző gépszemle bejelentésének kötelezettségét.

Az OTSZ 229. § (1) bekezdése alapján a betakarítási munkák során használt, ötnél több mezőgazdasági járművet érintő műszaki ellenőrzés esetén, annak tervezett időpontjától számítva 10 nappal előbb írásban a tűzvédelmi hatóságnak be kell jelenteni.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik öt vagy annál kevesebb mezőgazdasági járművet használnak a betakarítással kapcsolatban, szintén el kell végezniük az OTSZ által előírt műszaki ellenőrzést, valamint be kell tartaniuk a jogszabályi követelményeket.

A bejelentéshez szükséges dokumentumok és tájékoztatók megtalálhatóak Gádoros honlapján, illetve személyesen is elkérhetőek Gádoros Nagyközség Polgármesteri Hivatalában az ügyfélszolgálati pultnál.

Gádoros, 2018. június 06.